Hoe herken je echt volkorenbrood? | Traiteur Minnefood te Lebbeke
Hoe herken je echt volkorenbrood?

Hoe herken je echt volkorenbrood?

Allicht heb je het al wel vaker gehoord: volkorenbrood is het meest voedzame brood. Maar hoe weet je nu zeker dat je echt volkorenbrood koopt als je brood in de winkel gaat kopen? Kan je dat zien aan de kleur of misschien wel aan de pitjes? Hoewel het vaak wordt beweerd, kan je aan de donkerheid of het aantal pitjes in het brood niet zien of het gaat om echt volkorenbrood. Hoe voedzaam het brood is kan je het best bepalen door te kijken naar de ingrediënten. Maar voordat we daarop ingaan kijken we eerst wat echt volkorenbrood nu eigenlijk precies is. 

 

Wat is echt volkorenbrood?

Brood is gemaakt van graan. Dit kan van bv. spelt, haver, maïs of tarwe zijn. In dit graan zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vitaminen, vezels en mineralen. Volkorenbrood is gemaakt van de héle graankorrel, dus van volkoren- of volgraanmeel. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel. Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten.

echt volkorenbrood - tarwekorrel

 

 

Wit brood wordt gemaakt van dit binnenste deel van de korrel. Volkorenbrood bevat ook het buitenste gedeelte. Daarom is volkorenbrood ook beter als bv. wit brood. Want juist de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid.

 

Hoe weet je of je echt volkorenbrood koopt?

Het antwoord is eigenlijk simpeler dan je denkt: bij voorverpakt brood staan alle ingrediënten op volgorde van hoeveelheid gewoon op het etiket. Het enige dat je hoeft te doen is zoeken naar brood met als eerste ingrediënt: volkorenmeel of volgraanmeel. Dat is namelijk vastgelegd in de wet. Daar staat in geschreven dat als brood ‘volkoren’ wordt genoemd alle bestanddelen van de graansoort in hun natuurlijke verhouding aanwezig moeten zijn. Oftewel: de volledige korrel.

 

echt volkorenbrood - tarweveld

Je weet alleen niet waar dit graan vandaan komt. Het gaat vaak om tarwe verbouwd met pesticiden en insecticiden. Aan het meel worden ascorbinezuur, gluten en allerlei andere toegestane additieven toegevoegd. Dat is nu net het verschil met brood van Minnefood. Het ambachtelijk brood dat je bij ons krijgt, is afkomstig van meel van gecontroleerde graanbouw. Dit soort landbouw garandeert de kwaliteit van de producten, met respect voor het milieu. 

 

Echt volkorenbrood bij Minnefood

Koop daarom je ambachtelijk volkorenbrood bij Minnefood. Dit kan in onze winkel in Buggenhout en/of eenvoudig via onze broodservice online! Als je het online bestelt wordt het zelfs bij je aan huis afgeleverd. Wel zo gemakkelijk!