Voedingsdriehoek herbekeken: gezonde en duurzame voeding!
De voedingsdriehoek op zijn kop: gezonde voeding anders bekeken!

De voedingsdriehoek op zijn kop: gezonde voeding anders bekeken!

Het is eindelijk zover: na 20 jaar is er een nieuwe voedingsdriehoek gepubliceerd. Het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ) heeft de driehoek nu volledig omgegooid, letterlijk! Na al die jaren van wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van gezonde voeding was het ook niet meer dan logisch dat ook de voedingsdriehoek een metamorfose zou krijgen. Helemaal als je weet dat de oude versie werd samengesteld met ondersteuning van de voedings- en landbouwindustrie.

 

 
 
Nieuw in de voedingsdriehoek: gezonde voeding

Het klinkt misschien raar, maar in de nieuwe versie van de voedingsdriehoek wordt eindelijk rekening gehouden met gezonde voeding! Daarbij wordt er ook gekeken naar de duurzaamheid van het voedingsmiddel en de impact van ons voedingspatroon op het milieu. Zo krijgt gezond voedsel wat het minst belastend is voor het milieu de voorkeur op ander voedsel wat dat wel is.

Bij de herziening van de voedingsdriehoek werd ook een experten panel geraadpleegd. Naast voedingsdeskundigen werden ook bewegingswetenschappers, psychologen en vertegenwoordigers van de overheid en organisaties als Kind en Gezin gevraagd naar hun advies en inzicht. Daarbij werd ook rekening gehouden met de praktische eenvoud van de driehoek. Want hoe mooi die er in theorie ook mag uitzien, het moet wel bruikbaar zijn in de praktijk.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

Allemaal mooi en aardig die nieuwe voedingsdriehoek en al die veranderingen. Maar wat betekent dit nu in de praktijk? Er zijn 3 adviezen die uit de driehoek naar voren komen:

  • Eet meer plantaardig dan dierlijk voedsel
  • Vermijd bewerkte voeding zo veel mogelijk
  • Verspil geen voedsel en eet minder

Allicht zal de voedingsindustrie niet blij zijn met deze uitkomst, ook al als je bedenkt dat er een rode cirkel aan de driehoek is toegevoegd waarin producten staan die je best weinig eet. Maar desalniettemin is vers en onbewerkt voedsel beter en smakelijker.

Dit is ook precies waar wij als Minnefood voor staan: elke dag vers en gezond eten op tafel. We vinden het daarnaast belangrijk dat er een gezonde balans is qua voedingswaarden. Voldoende groenten en fruit, van goede en betrouwbare leveranciers! Dit in combinatie met de eenvoudige online manier van bestellen en de levering aan huis in de regio Lebbeke, Wieze en Denderbelle, maakt dat je elke dag kunt genieten van een heerlijk verse en gezonde maaltijd. Klik daarom snel door naar ons weekmenu en bestel vandaag nog.