Wat is kurkuma en waarvoor kan u het gebruiken? | Traiteur Minnefood
Wat is kurkuma en waarvoor kan je het gebruiken?

Wat is kurkuma en waarvoor kan je het gebruiken?

Iedereen heeft er weleens van gehoord: kurkuma. Het gele poeder dat vooral bekend is uit de oosterse keuken. De laatste jaren wordt er meer en meer gesteld dat kurkuma werkelijk barst van de gezondheids-stimulerende eigenschappen. Maar wat is kurkuma precies en waarvoor kan je het gebruiken? 

 

Wat is kurkuma?

Vers en gedroogd kurkuma

Kurkuma, een andere naam voor geelwortel of turmeriek is verwant aan gember. Wij kennen het vooral als een geel poeder, maar u kan het ook in zijn natuurlijke vorm als wortel kopen. Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten, het vormt de basis van verschillende kerrie (curry) mengsels. Bovendien is het een uitstekende verfstof en dat zal niemand verbazen die het weleens in de keuken hanteert. Het wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren, als goedkopere variant op saffraan en wordt daarom ook wel Indische saffraan genoemd.

 

Hoe gezond is kurkuma?

Geelwortel wordt van oudsher gebruikt in India als een ontsmettingsmiddel en ter behandeling van allerlei soorten ontstekingen. Zoals al aangegeven is er de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de gezonde werking van kurkuma. Zo zou het naast ontstekingsremmend ook goed zijn:

  • als lichamelijk reinigingsmiddel (ontgiften)
  • om gewicht te verliezen
  • als antidepressiva
  • om bloeddruk te verlagen
  • om kankerontwikkeling tegen te gaan

In hoeverre dit daadwerkelijk zo is laten we in het midden, maar feit is wel dat kurkuma prima past binnen een gezond en gebalanceerd dieet. 

 

Waarvoor kan u het gebruiken?

Bord met kip curryKurkuma is vooral lekker door warme gerechten, zoals soep en curries. Je kan er daarnaast prima saus van maken, door het bijvoorbeeld te mixen met knoflook, peper en plattekaas. Of gebruik het om vlees of groenten mee op smaak te brengen. Hou je van kruidige thee dan is het zeker een aanrader om eens thee van kurkuma samen met gember, zwarte peper en kaneel te proberen. 

 

Hoe gezond en lekker kurkuma ook is, zorg ervoor dat ook de rest van uw leefstijl gezond is. Dit is ook precies waar wij als Minnefood voor staan: elke dag vers en gezond eten op tafel. We vinden het belangrijk dat er een gezonde balans is qua voedingswaarden. Klik daarom snel door naar ons weekmenu en bestel vandaag nog.