Zonnebloempitten gezond? Wij leggen uit waarom | Minnefood te Buggenhout
Waarom zijn zonnebloempitten gezond?

Waarom zijn zonnebloempitten gezond?

De zonnebloem wordt weleens de koningin onder de zomerbloemen genoemd. Het is een populaire bloem en ze komt vaak terug in filmtaferelen of op posters. Terecht ook. Een zonnebloem doet dromen (van de zomer). Maar niet alleen de bloemen zelf zijn in trek, ook de pitten zijn gewild. Dit heeft een goede reden, ze zijn namelijk heel voedzaam. In deze blog leggen we uit waarom zonnebloempitten gezond zijn en ze met recht een superfood genoemd mogen worden.

 

De geschiedenis van de zonnepit

Zonnebloemen worden al duizenden jaren verbouwd omwille van hun pitten. Oorspronkelijk werd dit gedaan door de indianen in Peru en Mexico. De Spanjaarden brachten de pitten rond 1500 naar Europa. Het waren de Russen die in de 19e eeuw op het idee kwamen er olie uit te persen. Sindsdien wordt de plant massaal verbouwd, over een groot deel van de wereld.

Vaak wordt de voedingswaarde van deze kleine pitjes erg onderschat. Er zit meer in een zonnebloempit dan de meeste mensen vermoeden. Zo helpen ze bij verkoudheden en zijn ze een van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine E, een belangrijk antioxidant.

Waarom zonnebloempitten gezond zijn

 

Waarom zonnebloempitten gezond zijn

Zonnebloempitten zijn niet alleen een bron van vetten, ze zijn ook een goede plantaardige bron van zink. Dit mineraal draagt bij aan een mooie huid, gezond lichaam en een goede celgroei. Zonnebloempitten zitten boordevol voedingstoffen zoals vezels en magnesium. Dit kan helpen bij het verlagen van je slechte cholesterolniveau. Ze verhogen daarnaast de gezonde cholesterol. Hierdoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Zonnebloempitten bevatten tevens hoge concentraties selenium. Dit mineraal stimuleert de werking van onze lever die hierdoor gemakkelijker ons lichaam van alle giftige afvalstoffen zuivert.

 

Ook lekker als ingrediënt in voeding

Meergranenbrood met zonnebloempitten

Dat zonnebloempitten gezond zijn staat vast, maar wist je dat ze ook erg lekker zijn als ingrediënt in o.a. brood? Om dit te bewijzen kan je nu ons vers en ambachtelijk mayabrood vol met deze gezonde zonnebloempitten proberen voor 2,60€. Spring dus snel binnen in onze winkel.